Het NAH-loket coördineert de huidige zorg- en dienstverlening aan mensen met NAH in Midden-Brabant en maakt die toegankelijker. Doel is om onafhankelijk (los van enige organisatie) advies te bieden aan mensen met NAH, naaste familieleden en directe behandelaars, ongeacht de oorzaak en de ernst van het letsel. NAH is een ingewikkelde aandoening die per persoon heel erg kan verschillen en voor veel onduidelijkheid kan zorgen. Alle reden om de zorg, begeleiding en ondersteuning van mensen met NAH goed te regelen en te stroomlijnen.
Het loket werkt met een kernteam samen met professionals van alle zorgaanbieders binnen het NAH-netwerk Midden-Brabant. De samenwerkende partijen verwijzen door, ontwikkelen gezamenlijk producten en maken gebruik van elkaars deskundigheid. Deze nauwe samenwerking garandeert dat zorg niet versnippert en dat hiaten in de zorgverlening worden gezien en direct worden aangepakt. Voor een overzicht van deze partijen waar ze in gespecialiseerd zijn te vinden op de sociale kaart.
Zo maakt het NAH-loket zich sterk voor mensen met NAH. Doordat alle aanwezige kennis is gebundeld zijn mensen met NAH verzekerd van een optimale dienstverlening. Dat zorgt ervoor dat iemand met NAH niet meer hulpverleners ziet dan nodig is en snel weet waar antwoord op een vraag te krijgen is. Zo kan iedereen binnen Midden-Brabant met vragen bij het NAH-loket terecht. Ook als er twijfels zijn of er daadwerkelijk sprake is van hersenletsel.