niet-aangeboren hersenletsel

...Een harde klap op het hoofd, val van de trap, botsing in het verkeer, hersenbloeding, herseninfarct, hartstilstand, zuurstofgebrek, hersenvliesontsteking, hersentumor...

Ben of ken je iemand die één van bovengenoemde voorvallen heeft meegemaakt? Mogelijk is er dan sprake van niet-aangeboren hersenletsel, afgekort NAH. Soms lijken de beschadigingen op het eerste oog mee te vallen, maar na verloop van tijd kunnen toch ernstige problemen ontstaan.

Grote gevolgen

Een beschadiging aan de hersenen die na de geboorte ontstaat, noemen we niet-aangeboren hersenletsel. Een deel van de hersenen is dan zo beschadigd, dat ze niet meer normaal kunnen werken. Het leven van mensen met NAH en hun naaste omgeving staat in 1 keer op z’n kop. Want het kan zorgen voor ingrijpende veranderingen.

De hersenen regelen veel in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen denken, praten, lachen, eten en leren; maar ook dat ons lichaam goed werkt. Ze bepalen wat we voelen en hoe we ons gedragen. Een beschadiging van de hersenen heeft dus grote gevolgen! Hersenletsel kan zorgen voor ingrijpende veranderingen in het leven van de persoon zelf en de naaste omgeving. NAH is meestal aan de buitenkant niet te zien, waardoor de gevolgen vaak niet zo ernstig lijken.

Duidelijkheid

Maar als het dagelijkse leven weer wordt opgepakt, blijken er soms toch problemen te zijn. Een studie voortzetten of het werk hervatten gaat dan niet zomaar. Bij kinderen kunnen de gevolgen van NAH lang verborgen blijven. Dit komt omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn, en op bepaalde functies pas na verloop van jaren een beroep gedaan wordt.

Hersenletsel kan op veel manieren blijken. Bijvoorbeeld door een slechtere concentratie, snel moe zijn of trager zijn. Maar ook door woede-uitbarstingen of ongepast gedrag. NAH is een ingewikkelde aandoening die per persoon heel erg kan verschillen en voor veel onduidelijkheid kan zorgen. Alle reden om de zorg, begeleiding en ondersteuning van mensen met NAH duidelijk te regelen en te stroomlijnen. Dit NAH-loket draagt daaraan bij.